JOBSØGNING UNDER CORONAKRISEN KAN GIVE GODE RESULTATER

Jobsøgning
Mai Lind Nielsen er dagpengemodtager og holder pause med jobsøgningen. Men ifølge Steen Kræmer Rasmussen, forfatter til flere bøger om jobsøgning, er der jobmuligheder lige nu.
(Foto: Privat)

Lige nu har dagpengemodtagere ikke pligt til at søge arbejde. Det skyldes coronakrisen. A-kassemagasinet har talt med én dagpengemodtager, som fortsat søger job, og én, som holder pause. Steen Kræmer Rasmussen, forfatter og rådgiver indenfor jobsøgning, er ikke i tvivl: Den enkelte ledige bør søge netop nu, selvom det er muligt at holde fri på dagpenge

Af Jesper Handberg Nielsen

Hånden kører taktfast op og ned over den mørke uld. Mai Lind Nielsen, 34 år, sidder i sin stue i Nykøbing Mors. Hun nålefilter, mens hun skiftevis betragter ulden og skærmen, hvor Danmarks statsminister er ved at gøre status over coronakrisen. Det er tirsdag den 14. april 2020.

”Altså, det er jo lidt en form for ferie for mig,” fortæller Mai Lind Nielsen.

Hun har været dagpengemodtager siden september 2019. Men hun har ikke været jobsøgende i flere uger. Da myndighederne den 20. marts suspenderede reglen om, at dagpengemodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, holdt Mai Lind Nielsen nemlig op med at søge arbejde. Hun trak stikket.

”Jeg har faktisk ret bevidst tænkt, okay, nu er det lovligt, at jeg ikke gør det. Så kan jeg lige så godt nyde det,” siger Mai Lind Nielsen om sit valg om ikke at søge job.

Hun synes i bund og grund selv, at hun burde søge. Samtidig synes hun, at det godt kan virke som spild af tid at søge job, når hun oplever, at der ikke sidder nogen på den anden side til at tage imod ansøgningerne.

”Det kan godt være, at nogen måske vil mene, at det er for forkælet. Men når jeg ikke rigtigt får nogen svar, så ved jeg jo godt, at så ryger jeg bare længere og længere ned i bunken. Så jeg vil egentlig hellere vente, til der er nogle job,” siger Mai Lind Nielsen.

Hold tidligst pause når der bliver krav om jobsøgning

Steen Kræmer Rasmussen, som har arbejdet med rekruttering og jobsøgning i over 25 år og har skrevet bøgerne ”Hit med jobbet” og ”Scor jobbet til samtalen”, har et klart budskab til ledige, som gerne vil i arbejde:

”Det er lige præcis nu, du skal slå til. Lige i øjeblikket er der rigtigt mange virksomheder, der fortæller mig, at de ikke får nær så mange ansøgninger til job som før. Så hvis du gerne vil have et job, skal du søge nu, for det er nu, at der er mindre konkurrence om stillingerne.”

Tidspunktet er ideelt til uopfordrede ansøgninger, mener Steen Kræmer Rasmussen. Han opfordrer ledige til at lede efter brancher, der har fremgang, og søge uopfordret der. Som eksempel nævner han rengøring, herunder på skoler og i daginstitutioner.

”Der er også flere dagligvarebutikker, der har efterspurgt hænder,” pointerer Steen Kræmer Rasmussen, som mener, at folk bliver lullet i søvn af, at de ikke har pligt til at søge arbejde.

Hvor man normalt skal søge to job om ugen, kan man i denne periode med fordel nøjes med at gå all-in på job, som man virkelig gerne vil have, mener Steen Kræmer Rasmussen. Men han anbefaler at vente med en eventuel pause, til kravet om at søge job bliver genindført.

”Derefter kan du starte hver uge med at sende standardansøgninger på to stillinger, som måske ikke betyder så meget for dig – og så lade være med at arbejde for hårdt med jobsøgningen resten af ugen. Med mindre der dukker et job op, som du virkelig gerne vil have,” siger Steen Kræmer Rasmussen.

Når der igen bliver krav om at søge, bliver der rigtig mange om jobbene igen, pointerer han.

Bliver ved at søge trods situationen

Det er fredag morgen den 17. april 2020. To lagerjob ligger i indbakken, da Adrian Jensen, 49 år, som sædvanligt tjekker sine mails. Han forsøger at holde sig til de gamle rutiner, fortæller han. I dag stod han op klokken kvart over syv og fik noget morgenmad, og nu kontrollerer han så, om der er job at søge på nettet.

Han blev fritstillet i februar måned. Han har søgt arbejde lige siden, selvom han først blev dagpengemodtager den 1. april.

Adrian Jensen, som bor i Rødovre, har ligesom Mai Lind Nielsen oplevet, at der har været meget lidt relevant arbejde at søge. Han har oplevet det som meget frustrerende, men det har ikke fået ham til at droppe jobsøgningen.

”Jeg prøver jo at holde modet oppe og søge det, som jeg synes er interessant,” siger Adrian Jensen, som har en klar mening om, hvad der i hvert fald ikke fungerer:

”Det hjælper jo ikke at sætte sig i et hjørne og græde over, at man ikke har noget arbejde. Det får man ikke arbejde af.”

Adrian Jensen har sin egen strategi for jobsøgningen, og den er ikke påvirket af, at dagpengemodtagere ikke har pligt til at søge job:

”Jamen det har ikke nogen betydning for mig, fordi jeg stadig gerne vil i arbejde. Det er frustrerende, at der ikke er flere stillinger, men så må jeg jo søge dem, der er – og som virker mest interessante for mig.”

For Adrian Jensen har den tilgang fungeret. Men det vender vi tilbage til.

Jobmarkedet er frustrerende

Det var med blandede følelser, at Mai Lind Nielsen fik at vide af sin a-kasse, at hun gerne måtte søge job, men at hun ikke længere havde pligt til det:

”Det gav da både lidt frustration, men også lidt ro på en eller anden måde. For det er lidt stressende, at man skal søge job, når der ikke rigtig er nogen, der svarer – og der heller ikke er så mange job at søge for ufaglærte i vores område.”

Før de nye regler trådte i kraft brugte Mai Lind Nielsen cirka en til tre timer om dagen ved computeren på at søge arbejde som ufaglært, fortæller hun. Hun var også i praktik. Alligevel føler hun mest fraværet af jobsøgning som en psykologisk ændring i hverdagen:

”Det psykiske fylder rigtigt meget, også før Corona. For man vil jo gerne have et job, og hvis der ikke er noget at søge, og man skal sidde og lede nettet tomt i flere timer, så er det ikke så sjovt at være jobsøgende – ikke lige der i hvert fald.”

Nu har Mai Lind Nielsen fået mere ro og overskud til andre gøremål og kan undgå en del af det pres, de bekymringer og den irritation, som hendes søgen efter et job medførte, inden rådighedsreglerne blev suspenderet.

Jobsøgningen har virket

Det er ikke til at sige, om Adrian Jensen er et eksempel på, at Steen Kræmer Rasmussen har ret – og der faktisk er mindre kamp om jobbene under coronakrisen. Men han er i hvert fald et eksempel på, at man kan gå glip af jobmuligheder ved ikke at søge – også i en coronatid.

Adrian Jensen kontrollerer, om der er arbejde at søge. Det er en del af hans morgenrutine.
(Foto: Privat)

Da Adrian Jensen sætter sig ved computeren for at tjekke jobmuligheder, har han allerede haft en jobsamtale hos en stor medicinalvirksomhed tilbage i marts måned. Den blev holdt via Skype. Dengang blev det ikke til en ansættelse, men for nylig har han sikret sig en stilling som lagermedarbejder hos Region Hovedstaden.

”Jeg vil tro, at det er noget med værnemidler. Jobbet er for halvanden måned ad gangen, så længe som vi har den situation, vi har nu. Men jeg søger stadig efter arbejde, da det her kun er et midlertidigt job,” siger Adrian Jensen.

Adrian Jensen har et netværk, som hjælper ham til ikke at overse en eneste jobmulighed. Han har skrevet på Facebook, at han søger arbejde, og det har virket:

Det var en af hans venner, som faldt over, at Region Hovedstaden søgte lagerfolk på grund af krisen, og Adrian Jensen fandt så ud af, at regionen også selv havde slået jobbet op på Facebook, fortæller han.

”Så tog jeg min telefon og ringede til kontaktpersonen, og han bad mig om at sende mit CV. Det gjorde jeg, og så blev jeg ringet op forleden dag og skal starte på mandag. Det er en meget speciel situation,” fortæller Adrian Jensen.

Mai overvejer at søge job igen

Mai Lind Nielsen overvejer at begynde at søge arbejde igen – også selvom der ikke er et krav om det. For mens nålen prikkede til ulden, hæftede hun sig ved statsministerens ord om, at noget af samfundet åbner igen. Og nu tænker hun over, hvad det betyder.

Hun mener, at der nu ville være en chance for at få svar, hvis man søgte job i en børnehave for eksempel.

”Nu har jeg haft en pause på i hvert fald 14 dage, hvor jeg ikke har søgt. Så jeg skal også så småt i gang igen. Om det så er påkrævet eller ej, vil jeg jo gerne,” siger Mai Lind Nielsen.

Pr. 14. maj 2020, cirka en måned efter interviewene med Adrian Jensen og Mai Lind Nielsen, er Adrian Jensen godt i gang med sit nye arbejde. Han arbejder med alt, hvad man bruger på et hospital, fra værnemidler og håndsprit til kaffe og toiletpapir. Der er snak om en mulig plads som voksenlærling. Mai Lind Nielsen fortæller, at hendes situation er stort set uændret. Hun vil dog stadig gerne tilbage til et aktiveringsforløb, som blev afbrudt på grund af Corona.

Skriv et svar