DANSKE A-KASSER BRUGER NYE MIDLER I KAMPEN MOD OPHOLDSKRAVET

Regelkassen
Forbundsformænd m.fl. fotograferes til Danske A-kassers demonstration mod opholdskravet
(Foto: Jesper Handberg Nielsen)

Danske A-kasser bruger demonstration og sociale medier som led i deres kampagne mod det nye opholdskrav i dagpengereglerne – et krav, som kan udelukke mange danskere fra at få dagpenge

Af Jesper Handberg Nielsen

”Vi krydser fingre, men ellers må vi jo ændre det,” siger Sofie Carsten Nielsen på vej væk fra et blåt banner med ordene DROP OPHOLDSKRAVET.

Sekunder tidligere har den radikale folketingspolitiker lavet et stiliseret kaninhop ind foran banneret for at få taget sit billede til Twitter.

Det er den 7. december, dagen for en forespørgselsdebat om det nye opholdskrav i dagpengereglerne, og første dag i Danske A-kassers næsten ugelange demonstration.

En håndfuld demovagter har samlet sig ved porten til Bibliotekshaven her fra morgenstunden. De skiftes til at holde banneret og dele brochurer ud. Tegneseriefigurerne på brochuren, en hipstertype, en læge og en håndværker, smiler. ”Lige meget hvem du er,” står der, ”kan en ny lov koste dig dagpengene!”

”Vil du ikke ha’ et billede til sociale medier?” spørger en af vagterne Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten.

Senere skal Finn Sørensen ind i salen og tale imod opholdskravet. Men lige nu er han inviteret ind i Danske A-kassers demomaskine.

Så spotter demovagterne Lars Løkke Rasmussen. Han står med en cigaret på trappen til Christiansborg, svinger lidt med rygerarmen. En af vagterne nærmer sig som en halvmæt løve i højt græs. Hun afleverer en brochure, mens en anden tager et billede til Facebook.

Regeringslederen kigger på forsiden med de glade tegneseriefigurer, som måske snart bliver ramt af regeringen og Dansk Folkepartis opholdskrav.

”Det var skidegodt,” siger en af de andre vagter, da løvinden er kommet tilbage til flokken.

At skyde gråspurve med kanoner

Opholdskravet betyder, at man som hovedregel skal fratages retten til dagpenge, hvis man for eksempel har opholdt sig i Amerika, Afrika eller Asien i mere end et år inden for de seneste otte.

Det skal signalere, at et menneske skal have fast tilknytning til Danmark og bidraget til det danske samfund i en længere årrække for at få dagpenge.

”Jeg synes faktisk, at man skyder gråspurve med kanoner her,” siger Torben Poulsen – formand for Danske A-kasser, som repræsenterer 23 a-kasser og deres mere end 2 millioner medlemmer.

Opholdskravet er ifølge Torben Poulsen dårligt politisk håndværk med uvisse konsekvenser i forhold til, hvem det rammer, hvor mange det rammer, og hvordan det rammer.

”Jeg synes, at man udhuler og angriber den danske flexicurity ganske kraftigt,” siger han og beskriver lovforslaget som ”et ordentligt hug ind i tryghedssystemet.”

Ved 11-tiden begynder forbundsformændene og andre notabiliteter at stimle sammen omkring banneret. De klapper på skuldre, smiler og taler om kærlighedsemigranter og andre klemte – og får taget billeder og video til den store SOME-medalje.

Per Christensen, Forbundsformand i 3F, mener, at de nye regler vil blive et kæmpe problem for mange helt almindelige danskere og kalder opholdskravet for ”tåbeligt”.

Også Mona Striib, Forbundsformand for FOA, er kritisk:

”Det er helt urimeligt og helt tåbeligt, når man ellers i øvrigt siger, at vi skal have et system, der hylder flexicurity,” siger hun.

Vi gjorde hvad vi kunne

Det er først på eftermiddagen. En af demovagterne holder banneret med én hånd og sin smartphone med den anden. På skærmen følger hun med i afslutningen på forespørgselsdebatten inden i salen, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har talt om ”sund fornuft, ja nærmest jysk sund fornuft”.

”Der er ikke mange,” siger demovagten med øjnene på skærmen. ”De er på vej til julefrokost.”

Enhedslistens Finn Sørensen får det sidste ord fra talerstolen, og så kommer Bjarne Laustsen, Socialdemokratisk næstformand for beskæftigelsesudvalget, ud til demoen med Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for samme parti.

”Vi pressede det, vi kunne,” siger Leif Lahn Jensen, som har været med til forespørgselsdebatten, synes opholdskravet er ”noget af det dårligste håndværk”, han længe har set, og nu stiller op til dagens sidste gruppefoto og interview, inden demovagterne folder det blå banner sammen.

Amalie Mathiassen, Danske A-kassers kommunikationskonsulent, er tilfreds:

”Vi har fået gjort opmærksom på, hvad vi synes om det her vanvittige lovforslag,” siger hun med en hånd på bannerpinden: ”Vi har været i dialog med en del politikere og fået dem herned ved vores banner. Vi har fået taget billeder og spredt dem på sociale medier – og klokken 11 havde vi besøg af forbundsformænd og andre, som bakkede op om vores sag.

Opmærksomhed, opmærksomhed, opmærksomhed.”

Skriv et svar